no-Det Tyrkiske køkken
Mad og drikke - Det tyrkiske køkken
På linket herunder, kan du finde gode og billige rejser året rundt, klik for at se om netop din ønskede rejse er der - klik HER
Du er velkommen til at kigge ind i Facebookgruppen . Sunshine i Alanya - Info - Klik HER
Ønsker du at modtage nyhedsmails ganske gratis, direkte fra Alanya, kan du tilmelde dig HER
På linket herunder, kan du finde gode og billige rejser året rundt, klik for at se om netop din ønskede rejse er der - klik HER
Det tyrkiske (nogle kalder det også for det ottomanske) køkken er et af de mest indflydelsesrige i verden, og hemmeligheden bag det er lidt som det italienske: ikke alt for mange råvarer - men råvarer af højeste kvalitet. Nemt men godt! En tyrkisk morgenmad er ikke specielt avanceret: oftest spiser man bare noget hvidt brød sammen med syltetøj, honning, måske nogle grøntsager, smøreost og til dette et glas te eller kaffe. Frokosten kan være næsten lige så stor som en middagsret i Danmark og om aftenen får den ofte hele armen med flere retter og god tid til at være sammen med familien og få vendt verdenssituationen.
Mange tyrkere kan god lide en raki før eller til aftensmaden. Raki minder lidt om græsk ouzo men er ikke lige så sød. Raki laver man ved at lave spiritus af drueskaller og ved at tilsætte anisrod. Man blander oftest raki med vand og is. Hvad med øl? Der er efterhånden mange mærker at vælge mellem, men det mest kendte ølmærke er Efes. Du kan naturligvis også få alle mulige sodavand, mineralvand, juicer og hvis du er til vin findes der efterhånden nogle virkelig gode vine i Tyrkiet.
Den bedste måde at opdage det tyrkiske køkken er at bestille en omgang mezze (forretter) som netop ofte skal spises sammen med et glas raki med vand og is tilsat. Her vil være oliven, forskellige salater, youghurtblandinger, måske noget pølse - nogenlunde som spanske tapas men i vores øjne mere varieret!
Tyrkiske desserter er ofte meget søde og har ofte sjove navne Som f.eks "Dilberdudağı" (min elskedes læber) og "Hanım gobeği" (kvindens navle). Du vil også ofte opleve at blive tilbydt Baklava, supersøde små sager af filodej, ofte fyldte med pistage- eller valnødder og dyppede i sirup eller honning.
Tyrkisk kaffe er en fin afslutning på en god middag. Kaffen er stærk og serveres i små kopper. Tyrkerne siger om sin kaffe, at "den skal være sød som kærligheden, varm som i helvedet og så tyk, at man skal kunne gå på den". Te serveres i små elegante glas, og der kan sagtens ryge mange små glas ned i løbet af en arbejdsdag på kontoret. Der findes også æblete (elma cayi) men det er nok egentlig mest noget man serverer til turister eller børn.
Nogle kendte tyrkiske retter du måske allerede har spist
Sigara Böreği - butterdejsruller med fetaostImambayıldı - aubergine fydt med løg og tomatDöner Kebap - det vi i Danmark kalder for en shawarma - findes dog i mange varianterAdana Kebap - hakket oksekød som krydres ordentligt og grilles på spydŞiş Kebap - kødstykker af f.eks okse, lam eller kylling på spydTon Balığı - tunfiskKarides - rejerKalamar - blæksprutte
Tyrkiske retter du skal have smagt!
Det tyrkiske køkken er spændende - og traditioner er en vigtig del af madkulturen. Turkisk mad kan komme i mange forskellige former, og her er det hele både for kødelskeren, veganen, vegetarianen eller ham, der elsker masser af smag og sved på panden.
Det klassiske tyrkiske køkken benytter sig af superfriske råvarer. Tomaterne strutter af liv, fisken dufter af hav og frugten blev måske plukket for nogle timer siden. Det kan man mærke når man spiser! Her hos Mixx Travel har vi smagt mange virkelig gode retter i Tyrkiet, men der findes nogle favoritter vi vender tilbage til igen og igen. Her er syv dejlige tyrkiske retter du skal prøve!
MENEMEN - TYRKISK OMELET
Menemen laves nogenlunde som scrambled eggs dvs røræg. Menemen laves i en ganske almindelig stegepande og består af foruden æg også hakkede tomater, peberfrugt, forskellige krydderurter og gerne med løg. Men netop det med løgen er noget som mange tyrkere har en skarp mening om :-) Menemen serveres ofte til brunch eller til frokost.
MANTI - TYRKISK RAVIOLI
Manti kan beskrives som en turkisk ravioli. Man laver en dej baseret på hvedemel som æltes og rulles ud tyndt. Herefter laver man små firkanter som bliver fyldt med hakket lammekød eller oksekød, persille, ofte lidt tomatpasta eller hvad man synes skal i. De små puder koges og serveres med en dejlig frisk yoghurtsås eller med smeltet smør.
PIDE - TYRKISK PIZZA
Tyrkiet har sin egen version af pizza – Pide! Pide skal have en tynd dej i bunden og er traditionelt mere aflang end rund. Man kan have hvad som helst på en pide, men hakket oksekød, æg, tyrkisk peberfrugt eller tomater er nogle klassiske varianter.
BEYTI - KEBAB
Når man siger tyrkiske mad tænker de fleste på kebab. Og den er god nok: tyrkerne kan noget med at grille kød. Beyti-kebab laves af kødfars fra lam eller okse, Det pakkes rundt om et spyd (som ofte er fladt) og så serveres det i et brød sammen med yoghurt og en mild tomatsås.
IMAM BAYILDI & KARNI BAYILDI - FYLDT AUBERGINE
To klassiske retter som du kan finde på den finere restauranten eller hos den lidt mindre fancy fortovsbiks. Imam bayildi er aubergine som steges forsigtigt i olie til den bliver helt blød for at senere blive fyldt op med hakkede tomater eller andre grøntsager. Denne ret serveres kold og er en hyppig ret når du bestiller ind en omgang blandet mezze. Varianten "Karni" har også fået en omgang kød tilsat og serveres varm. Navnet "Imam bayildi" betyder "imamen besvimede" - manden syntes retten var så god at han besvimede af glæde.
MERCIMEK KÖFTESI - LINSEBØFFER
Mercimek Köftesi er veganske linsebøffer med bulgur. Der findes mange varianter og de kan serveres fra tidlig formiddag til sent om aftenen. Ofte er dette en del af mezze eller serveres som en forret sammen med cacik (det tyrkiske navn for tzaziki, yoghurt med hvidløg, agurk og salt), en frisk salat og brød.
KÜNEFE – DESSERT MED OST
Det lyder måske lidt mærkeligt at have ost i en efterret? Måske, men smager skønt! Künefe laves af tynde strimler filodej som rives och blandes med ost og sukker. Det hele får en omgang på panden og mange har også pistagenødder på toppen af retten. Künefe er ikke noget de tyrkiske restauranter i Danmark så ofte har på menukortet, så hvis du har mulighed for at spise det på ferien - spring ud i detDette var blot nogle af vores favoritretter fra Tyrkiet. Der er mange mange flere og Tyrkiet er virkelig en topdestination for dig, som synes at mad er sjovt. Vel bekomme!
Kilde - Mixx Travel