no-HVORFOR SMAGER TYRKISK IS ANDERLEDES ?
Ønsker du at modtage Nyhedsmail direkte fra Alanya - Klik HER
Tyrkisk is - På Tyrkisk hedder det - Dondurma.
Hvad er det der er så specielt ved den tyrkiske is, det kan du læse lidt om her ?
Den første fordel ved Tyrkisk is, er at den tager meget lang tid om at smelte, den kan nærmest ikke smelte, og det er jo en stor fordel, når der er varmt.
Spiser du en Tyrkisk is i varmen, holder den sig kold i længere tid, end vi kender det fra Dansk is, konsistensen er også meget anderledes, den minder lidt om blød vingummi i konsistens.
Og så smager det helt fantastisk,
Kombinationen af mange forskellige ting, giver denne meget velsmagende is.
Hvad er det mon der gør konsistensen af denne is så anderledes, og hvorfor kan isen ikke smelte helt ?
Her kommer hemmeligheden bag den Tyrkiske is.
Man skal faktisk tygge tyrkisk is, fordi den ikke smelter, den er gummiagtig og kold, og kan spises med kniv og gaffel, I modsætning til andre is.
Isen er lavet på gedemælk og for at gedemælken aromatisk, fodres gederne med planter som bl.a Timian. Disse planter dyrkes på de lokale gårde, og gederne bliver fodret med disse planter, hvilket giver den specielle mælk, der bruges til at lave isen af, med en særlig smag og aroma.
Den anden vigtige ingrediens, der bruges til at lave den tyrkiske is af, er Salep, som er en slags sødemiddel/sukker, som giver denne is sin helt unikke konsistens, salep er en vild orkiderod. Brugen af salep giver isen den gummi agtige konsistens, samtidig med den lidt anderledes gode smag.
Isens oprindelse
Denne traditionelle is menes at have sin oprindelse i en tyrkisk region kaldet Kahramanmaraş, der senere blev kendt som is-hovedstaden i Tyrkiet.
Isen med den gummiagtige konsistens bliver til, når man laver isen i hånden, udover at bruge salep som den væsentligste ingrediens, skal isen ganske enkelt laves i hånden.
Men det handler ikke kun om smagen og konsistensen, isen sælges også i nogle tilfælde på en anderledes måde, sælgerne kan være iført et traditionelt tyrkisk kostume, og ringer med klokke for at invitere gæsterne hen til deres isbod, ind i mellem kan man også være heldig at få en lille fortælling om den Tyrkiske is, nogle fortæller også om hvem der har lavet netop den is, som han sælger, dette kan være yderst interessant.
Der står bl.a en is-sælger på Damlatas, ikke langt fra svævebanen, som gør meget ud af at fortælle om den is han sælger, han er iført en flot kostume, og ringer flittigt med sin klokke, afvis ham ikke, gå hen og snak med ham, og smag hans is.
Velbekomme !
Læs her lidt om Salep
Kender du den varme drik, SALEP ?
I Tyrkiet vokser den smukke og eksotiske orkidé vildt i skove, og vejkanter.
Den er meget værdsat, ikke kun for blomsterhandlen, men også som en af de vigtigste ingredienser i Salep.Når orkidéknoldene er høstet, vaskes de, koges, og tørres, det er orkidéknoldene der giver drikken den meget specielle smag og en lidt cremet konsistens.
Salep er også kendt for dens helbredende egenskaber.
I Tyrkiet er salep især kendt for de sundhedsmæssige fordele, især god mod bronkitis.
Uheldigvis har populariteten af denne lækre drik gennem århundrederne ført til nedgangen af vilde orkidépopulationer i Tyrkiet - så meget, at eksporten af autentisk salep nu er forbudt.
Som følge heraf er færdigpakkede versioner af salep, der indeholder andre typer stivelse som fortykningsmidler, blevet populære i de seneste år, og smagen også fantastisk.
Salep pulveret blandes med varm mælk eller vand og kan købes i alle supermarkeder.
Området omkring provinsen Kahramanmaraş i den sydøstlige del af Tyrkiet er kendt for dyrkning af orkideer til salep produktion. Mange desserter fra denne region indeholder også salepmel.
Fordelene ved salep
Salep, som er en naturlig beskyttelse mod sygdomme. Drikken giver varme i kroppen, den er rigtig god når det er koldt.
Så snart den indtages, øger den også kroppens immunforsvar mod luftvejs sygdomme. Især når den drikkes om vinteren, den er god mod forkølelse og influenza. Den øger kropstemperaturen, Den mætter, giver energi og holder dig i form.
Takket være det calcium og protein, den indeholder, styrker den immunforsvaret og beskytter mod sygdomme. Den er især god mod hoste, forårsaget af sygdomme som bronkitis.
Alt hvad du behøver er et krus, fyld den op med mælk eller vand, kom et brev salep i, derefter 30 sek. I mikroovnen, rør godt rundt, og tilsidest drysser du kanel oven på.... Mange synes den smager lidt henad risengrød.