da

TAHIN, også kaldet Tahini

2024-02-12

Tahin, der også kaldes tahini, er en lækker pasta lavet af sesamfrø. Her kan du læse alt om den, fakta, holdbarhed, anvendelse og næringsindhold med mere.

Ved du mon, hvad tahin er?
Hvis ikke, så kan vi godt anbefale et nærmere bekendtskab med denne lidt eksotiske madvare, som langsomt vinder ind i de danske køkkener.

Tahini er nemlig sund og anvendelig i din madlavning.

Hvad er tahin?

Tahin er en pasta lavet af knuste sesamfrø, og den har en skøn nøddeagtig smag.

Den anvendes oftest sammen med kikærter til hummus, som er en slags dip eller dressing fra det mellemøstlige og nordafrikanske køkken.

Tahini kan dog også fint indgå i indiske og asiatiske retter.

Kan jeg selv lave tahini?

Du kan sagtens købe den færdige tahin i de fleste større supermarkeder, men den er også supernem selv at lave.

Rist sesamfrø på en tør pande og når det begynder at tage farve og er kølet af, blendes med en god olivenolie og lidt salt.

Sådan anvender du tahin

Brug den som du ville bruge en hvilket som helst anden dressing.

På salater, til dit pitabrød, som dip til grøntsagsstave eller som tilbehør til kød. Eller brug den som smørepålæg.

Du kan fint blande tahini med lidt krydderurter, hvidløg og græsk yoghurt for at få en variation i smagen og konsistens.

Hvor sundt er tahini?

Medmindre du er allergisk overfor sesamfrø, så er der en masse fordele ved f.eks. at udskifte dit smør med tahin.

Tahini har gavnlige påvirkninger af din krop – f.eks:
Indeholder tahini kostfibre, som holder gang i dine tarme
Tahini har meget mindre mættet fedt end smør – faktisk har smør seks gange mere mættet fedt. Dette er godt for dit kolesteroltal.
Tahin indeholder 111 gange mere protein end smør, hvilket gavner din muskelopbygning
Tahin indeholder 2,5 gange mere E-vitamin end smør, hvilket er en vigtig antioxidant.

Holdbarhed

Opbevares lidt køligere end stuetemperatur. I køleskabet vil olien stivne, men det smelter hurtigt.

Tahin kan godt skille, så olien lægger sig ovenpå pastaen.

Det har ingen betydning, hvis du blot rører det sammen igen før brug.

Holdbarhed op til et år – afhænger af oliens kvalitet, fremstilling og om der er kommet ilt til ved åbning.

Så duft til den og smag på den. Skal dufte lidt nøddeagtigt og under ingen omstændigheder harsk.

Næringsindhold

Tahini en er god proteinkilde og har et højt fiberindhold, og kan også indtages af veganere og vegetarer.

Næringsindhold

Tahini en er god proteinkilde og har et højt fiberindhold, og kan også indtages af veganere og vegetarer.

Næringsindhold pr. 100 gram
Kalorier: 594
Fedt: 54 gram
Kulhydrat. 21 gram
Kostfibre. 9 gram
Protein: 17 gram

Tahini er nævnt som en ingrediens i hummus.

Tahini Pasta
Denne cremede veganske tahinipasta er ren comfort food. Det er lækkert, mættende og så nemt at lave, på kort tid - Til f.eks en plantebaseret middag eller frokost. Denne pasta med tahinisauce er lækker serveret enten varm, kold eller ved stuetemperatur, så den er en god mulighed for skole- eller arbejdsfrokoster.
Hvad skal man servere til denne tahinipasta. Hvis du leder efter en simpel grøntsag at servere med denne pasta, så prøv ovnristede peberfrugter. De er nemme at lave og fyldt med smag. Og så en skål fyldt med tahinipasta i en cremet sauce.
Tahini er en rig, cremet pasta lavet af malede sesamfrø. Den har en let bitter smag, der passer godt med frisk citron. Det kan findes i mange dagligvarebutikker eller kan købes online.
Den sprudlende friskhed af både citronsaft og sesamfrø skærer gennem tahiniens rige, cremede smag og danner en velafbalanceret, oliefri sauce til pastaen. Lidt frisk hvidløg, salt og peber afrunder smagen. Du kan bruge en hvilken som helst variant af pasta, du foretrækker.

Der er så mange muligheder, der er enten glutenfri, kornfri eller fuldkorn. Brune rispasta, majspasta, kikærtepasta, quinoapasta og linsepasta er alle velsmagende og nærende muligheder. Enhver form kan bruges.
Valgfrie tilføjelser Hvis du vil tilføje nogle sauterede grøntsager til denne ret for at gøre den til et mere komplet måltid. Sauteret spinat, zucchini eller peberfrugt ville være velsmagende, karamelliserede svampe ville også være en lækker tilføjelse til denne pasta. Eller steg nogle grøntsager som broccoli eller blomkål og smid dem i pastaen inden servering. Disse balsamico-ristede asparges ville også være en lækker tilføjelse. 

På linket herunder, kan du finde gode og billige rejser året rundt, klik for at se om netop din ønskede rejse er der - klik HER

Du er velkommen til at kigge ind i Facebookgruppen . Sunshine i Alanya - Info - Klik HER

Ønsker du at modtage nyhedsmails ganske gratis, direkte fra Alanya, kan du tilmelde dig HER

Er du veganer, så prøv denne opskrift-

Tahini Pasta

Opskrift af Jennifer Bell

Sådan laver du denne pasta med tahinisauce

Når pastaen er næsten færdigkogt, skal du gemme ca. 1/2 kop af kogevandet fra pastaen, før den drænes. Det er vigtigt at vente til lige før afdrypning, så vandet har en chance for at blive en smule stivelsesholdigt under tilberedningen. Tilsætning af lidt kogevand, pisket ind i saucen, giver den en cremet, fløjlsblød konsistens.

Hvis du bemærker, at din tahin er en smule tør (det sker nogle gange, når du nærmer dig slutningen af glasset, hvis du ikke har rørt det grundigt før hver brug), så tilsæt lidt mere end 1/2 kop pastavand i for at opnå den ønskede konsistens.

Fakta om tahin - Er første gang nævnt i en arabisk kogebog fra det 13. Århundrede, og der kaldtes det også tahini.

Mørk tahin laves på skallede sesamfrø, og den lyse er lavet på afskallede sesamfrø.

Tahini (eller sesampasta) er pasta af malede sesamfrø, der benyttes til madlavning.

Den cremede tahinisauce kræver blot nogle få enkle ingredienser – tahini er stjernen i denne opskrift. Tahini er en rig, cremet pasta lavet af malede sesamfrø. Den har en let bitter smag, der passer godt med frisk citron. Det kan findes i mange dagligvarebutikker eller kan købes online.

Den sprudlende friskhed af både citronsaft og -skal skærer gennem tahiniens rige, cremede smag og danner en velafbalanceret, oliefri sauce til pastaen. Lidt frisk hvidløg, salt og peber afrunder smagen.